Přirozené Zlepšení Zraku

“Krmíte“ své oči správně?

Zdraví očí závisí na několika faktorech, včetně výživy. Výživa ovlivňuje nejen váš zrak, ale i celé tělo.

Živiny mají přímý vztah se zrakem.  Těmito živinami jsou vitamin A, omega-3, vitamin C, lutein, zeaxantin a proanthokyanidiny. Zvláště důležitý je lutein, který působí jako filtr slunečních paprsků a který se nachází v makule našich očí. Tento žlutý vitamin také zabraňuje oxidačnímu stresu, je užitečný při cukrovce, a dokonce chrání srdce.

Mrkev byla vždy považována za nejlepší potravinu pro zrak, ale ukázalo se, že to byl mýtus vytvořený britskou armádou během druhé světové války.

V roce 2021 bylo vyhodnoceno 7 následujících potravin jako nejlepší pro výživu očí. Tyto potraviny obsahují živiny potřebné k udržení zdravého zraku. Začněte tyto potraviny konzumovat ještě dnes a výsledky uvidíte za 30, 60 nebo 90 dní.

Zde je 7 nejlepších potravin pro vaše oči:

  1. KALE

Kapusta Kale se vyznačuje vysokým obsahem luteinu a zeaxantinu, které jsou nezbytné pro udržení zdraví makuly a správné zrakové ostrosti. Kromě toho obsahuje také velké množství vitaminu C a K, beta-karotenu a vitaminů skupiny B. Kromě toho je kapusta Kale bohatá na kyselinu alfa-linolenovou, vápník, železo, měď, hořčík, mangan, fosfor, draslík a zinek.

 

  1. ŠPENÁT

Špenát je na druhém místě díky živinám luteinu a zeaxanthinu, které chrání zrak. Tyto živiny vytvářejí látku, která pomáhá chránit oči před věkem podmíněnou makulární degenerací (AMD). Když se lutein a zeaxantin spojí, vytvoří žlutý olej známý jako makulární pigment. Tento pigment pokrývá makulu, malou oblast sítnice, která je zodpovědná za rozpoznávání detailů a barev v centrálním vidění, a předpokládá se, že zabraňuje ničení buněk sítnice nadměrným světlem a oxidací.

 

  1. BROKOLICE

Brokolice má vysoký obsah vitaminu C, který výrazně pomáhá chránit zrak před sluncem. Vědecké studie prokázaly, že každodenní konzumace brokolice pomáhá zvyšovat hustotu makulárního pigmentu v oku, což je klíčová část sítnice potřebná k vnímání barev a pohybu. Kromě toho brokolice pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zvyšuje hladinu železa, což z ní činí velmi zdravou potravinu.

 

  1. DÝNĚ

Dýně obsahuje lutein a zeaxantin, vitamin A a beta-karoten, které jsou prospěšné pro zrak. Toto ovoce je také bohaté na vitamin C a vlákninu, která pomáhá posilovat imunitní systém a udržovat dobrou úroveň sytosti. Vitamín A hraje důležitou roli při zlepšování vidění ve špatně osvětleném prostředí, zatímco antioxidant beta-karoten chrání oko před věkem podmíněnou makulární degenerací a šedým zákalem.

 

  1. AVOKÁDO

Avokádo je zdrojem luteinu a zeaxanthinu, dvou fytochemikálií nezbytných pro zdraví očí. Tyto sloučeniny působí v oku jako antioxidanty a mohou zabránit poškození a snížit riziko onemocnění, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace. Bylo také zjištěno, že snižují riziko vzniku šedého zákalu, který postihuje mnoho starších lidí.

 

  1. BORŮVKY

Borůvky jsou potravinou, která nepochybně přispívá k zachování zdraví zraku člověka. Mají vlastnosti, které přesahují rámec prevence tvorby ledvinových kamenů a močové inkontinence a zlepšují fungování zraku. Toto ovoce obsahuje flavonoidy, což je druh antioxidantu, který pomáhá předcházet poškozování očních buněk způsobenému volnými radikály a některými očními chorobami. Další ovoce, které má stejné účinky, jsou maliny, ostružiny a hroznové víno.

 

  1. SLADKÁ BRAMBORA

Jedna studie zjistila, že sladké brambory obsahují zvláštní skupinu antioxidantů zvaných antokyany, u nichž bylo prokázáno, že jsou prospěšné pro oči. Tato zelenina je také velmi bohatá na beta-karoten, což je antioxidant zodpovědný za její jasně oranžovou barvu. Ve skutečnosti 200 gramů pečených sladkých brambor se slupkou poskytuje více než sedminásobek denní dávky beta-karotenu, kterou potřebuje průměrný dospělý člověk.

Které z těchto potravin si přidáte na nákupní list vy?