Zdraví očí závisí na několika faktorech, včetně výživy. Výživa ovlivňuje nejen váš zrak, ale i celé tělo.
Živiny mají přímý vztah se zrakem. Těmito živinami jsou vitamin A, omega-3, vitamin C, lutein, zeaxantin a proanthokyanidiny. Zvláště důležitý je lutein, který působí jako filtr slunečních paprsků a který se nachází v makule našich očí. Tento žlutý vitamin také zabraňuje oxidačnímu stresu, je užitečný při cukrovce, a dokonce chrání srdce.
Mrkev byla vždy považována za nejlepší potravinu pro zrak, ale ukázalo se, že to byl mýtus vytvořený britskou armádou během druhé světové války.
V roce 2021 bylo vyhodnoceno 7 následujících potravin jako nejlepší pro výživu očí. Tyto potraviny obsahují živiny potřebné k udržení zdravého zraku. Začněte tyto potraviny konzumovat ještě dnes a výsledky uvidíte za 30, 60 nebo 90 dní.
Zde je 7 nejlepších potravin pro vaše oči:
- KALE
Kapusta Kale se vyznačuje vysokým obsahem luteinu a zeaxantinu, které jsou nezbytné pro udržení zdraví makuly a správné zrakové ostrosti. Kromě toho obsahuje také velké množství vitaminu C a K, beta-karotenu a vitaminů skupiny B. Kromě toho je kapusta Kale bohatá na kyselinu alfa-linolenovou, vápník, železo, měď, hořčík, mangan, fosfor, draslík a zinek.
- ŠPENÁT
Špenát je na druhém místě díky živinám luteinu a zeaxanthinu, které chrání zrak. Tyto živiny vytvářejí látku, která pomáhá chránit oči před věkem podmíněnou makulární degenerací (AMD). Když se lutein a zeaxantin spojí, vytvoří žlutý olej známý jako makulární pigment. Tento pigment pokrývá makulu, malou oblast sítnice, která je zodpovědná za rozpoznávání detailů a barev v centrálním vidění, a předpokládá se, že zabraňuje ničení buněk sítnice nadměrným světlem a oxidací.
- BROKOLICE
Brokolice má vysoký obsah vitaminu C, který výrazně pomáhá chránit zrak před sluncem. Vědecké studie prokázaly, že každodenní konzumace brokolice pomáhá zvyšovat hustotu makulárního pigmentu v oku, což je klíčová část sítnice potřebná k vnímání barev a pohybu. Kromě toho brokolice pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a zvyšuje hladinu železa, což z ní činí velmi zdravou potravinu.
- DÝNĚ
Dýně obsahuje lutein a zeaxantin, vitamin A a beta-karoten, které jsou prospěšné pro zrak. Toto ovoce je také bohaté na vitamin C a vlákninu, která pomáhá posilovat imunitní systém a udržovat dobrou úroveň sytosti. Vitamín A hraje důležitou roli při zlepšování vidění ve špatně osvětleném prostředí, zatímco antioxidant beta-karoten chrání oko před věkem podmíněnou makulární degenerací a šedým zákalem.
- AVOKÁDO
Avokádo je zdrojem luteinu a zeaxanthinu, dvou fytochemikálií nezbytných pro zdraví očí. Tyto sloučeniny působí v oku jako antioxidanty a mohou zabránit poškození a snížit riziko onemocnění, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace. Bylo také zjištěno, že snižují riziko vzniku šedého zákalu, který postihuje mnoho starších lidí.
- BORŮVKY
Borůvky jsou potravinou, která nepochybně přispívá k zachování zdraví zraku člověka. Mají vlastnosti, které přesahují rámec prevence tvorby ledvinových kamenů a močové inkontinence a zlepšují fungování zraku. Toto ovoce obsahuje flavonoidy, což je druh antioxidantu, který pomáhá předcházet poškozování očních buněk způsobenému volnými radikály a některými očními chorobami. Další ovoce, které má stejné účinky, jsou maliny, ostružiny a hroznové víno.
- SLADKÁ BRAMBORA
Jedna studie zjistila, že sladké brambory obsahují zvláštní skupinu antioxidantů zvaných antokyany, u nichž bylo prokázáno, že jsou prospěšné pro oči. Tato zelenina je také velmi bohatá na beta-karoten, což je antioxidant zodpovědný za její jasně oranžovou barvu. Ve skutečnosti 200 gramů pečených sladkých brambor se slupkou poskytuje více než sedminásobek denní dávky beta-karotenu, kterou potřebuje průměrný dospělý člověk.
Které z těchto potravin si přidáte na nákupní list vy?
Jsem kouč Zlepšení Zraku a Profesorka Hatha & Oční jógy. Mou vášní je transformační cvičení s kterým dnes pomáhám mým klientům zlepšit zrak, omladit obličej a obnovit tělesnou & mentální resistenci i po čtyřicítce.
Více o mě si můžete přečíst v mém příběhu.